HASSAS TUTUCU PROTEZLER

UZM.DR. İNAN ANIL ÖZDEMİR

HASSAS TUTUCULU BÖLÜMLÜ PROTEZLER ?

Hareketli bölümlü protezlerdeki kroşeler özellikle ön dişlerde estetik rahatsızlık yaratabilir. Ayrıca dişeti sağlığı yetersiz olan dişlere kroşe ile uygulanacak kuvvet dişin kaybedilmesine neden olabilir. Bu durumlarda bir tek dişe gelecek kuvvet, kronlarla dişlerin birbirlerine bağlanması ile dağıtılabilir. Hassas tutuculu protezler dişsiz boşlukların hareketli protezle desteklendiği, ağızda mevcut dişlerin, şekil, renk ve pozisyon bozukluklarının da sabit protezlerde düzeltildiği kombine bir protez türüdür. Sabit kronlar yapılırken dişsiz alana yakın olan kısımlarına da hassas tutucu adı verilen hazır malzemeler konulur. Böylece kron üzerine gelen estetik olmayan kroşe yerine ağızda görülmeyen estetiği bozmayan tutuculuk sistemi sağlanmış olur.

ÇITÇITLI (HASSAS BAĞLANTILI) DİŞ PROTEZİ NEDİR?

Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucular nedeniyle halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak adlandırılan protezlerdir. Gizli tutucular nedeniyle, kanca görünümü almadığından daha estetik bir görüntü sağlar. Yapım aşamaları tam protezlerle ile aynıdır. Hassas bağlantılı protezlerde ölçü ve çeşitli provalarla ortalama 5 seansta hazırlanır; 5 seans da ortalama 14 güne tekabül eder. Çıtçıtlı protezlerde, dişlerde hazırlanan yuvalara oturtturulan hassas parçalar kullanıldığından takıp çıkarırken ilk yapıldığında çok sıkı iken zaman ilerledikçe daha rahat bir şekilde takıp çıkarılabilir. Ancak takılıp çıkarma işlemi dikkatli yapılmalıdır. Protezin yerinden çıkmasını önleyen yuvalar içerisine oturtturulmuş kısımları vardır. Bu sayede yemek esnasında hareket etmezler. Yalnız zamanla hassas bağlantılı lastik kısmında gevşeme gerçekleşebilir buda kolay bir şekilde değiştirilebilir. Tam diş protezlerin kullanımında takıp çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlere ek olarak hassas bağlantı parçalara zarar verilmemelidir. Takıp çıkarma işlemleri, dikkatli ve yavaş şekilde yapılmalıdır. Tam olarak protezin oturduğundan emin olduktan sonra çene kapatılmalıdır. Protez çeneyi kapatarak yerleştirilmeye uğraşılmamalıdır. Aksi halde, hassas bağlantı kısımlarında hasar oluşabilir.

PARSİYEL PROTEZ İLE HASSAS BAĞLANTILI PROTEZLER ARASINDAKİ FARKLAR ?

Parsiyel protezlerde görüntü estetiği bulunmayan kancaları bulunur ama hassas bağlantılı protezlerde bu kancalar bulunmaz. Parsiyel protezlerde ağızda bulunan dişlere bir işlem yapılmasına gerek olmayabilir ama hassas bağlantılı protezler için mevcut dişlerde işlem yapılması zorunludur. Hassas bağlantılı protez yapılabilmesi için çene kısmında en az 5 diş olmalıdır. Parsiyel protez içinse böyle bir zorunluluk yoktur. Hassas bağlantılı protezin maliyeti, parsiyel proteze göre daha yüksektir. Diş eksikliği çok olanlarda mevcut dişlerden yararlanarak sabit protez uygulaması yapılamıyorsa ya hareketli protez (parsiyel protez ve hassas bağlantılı protez) yapılmalı ya da sabit diş protezi için çene kemiği içerisine dental implant yerleştirilmelidir. Takıp çıkarma esnasında hareketli protezlerin dişlere uyguladığı travmayla çene kemiklerinde erimelere neden olur. Bu nedenden dolayı diş sayısında çok eksikliği olanlarda sabit protez yapılması en sağlıklı tedavi olacaktır.

Şimdi Arayın!