DAMAK PROTEZLERİ (TOTAL PROTEZ) NEDİR?

Kişiler eksik dişlerinin yerini doldurabilmesi ve sağlıklı ve güven içinde gülebilmeleri için tam veya yarım damak protezi kullanırlar. Bu tip protezler akrilik, kompozit veya porselenden üretilir. Tam veya full damak denilen protez alt ve üst çene tam dişsiz vakalarda, parsiyel veya yarım damak denilen protez ise bir kısım dişlerin eksik olduğu durumlarda kullanılır. Yarım damaklar bir kanca veya içten bağlantılı topuz uçlar yardımıyla dişlerden destek alırlar.

AKRİLİK VE PORSELEN DİŞLER ARASINDA NE FARK VARDIR?

Günümüzde damak protezlerinde kullanılan ideal diş materyalleri akrilik veya kompozit dişlerdir. Geçmiş yıllarda porselen dişler damak protezlerinde kullanılsada günümüzde terk edilmiştir. Porselen dişlerin çene kemiklerini eritmesi, ses çıkarması, tamirinin mümkün olmaması gibi sebeplerle kullanımı sona ermiştir. Akrilik ve kompozit dişler estetik gelişimleriyle beraber damak protezlerinde ideal diş materyali olmuşlardır.

DİŞLERİM ÇEKİLDİKTEN NE KADAR SÜRE SONRA HAREKETLİ PROTEZİ TESLİM ALABİLİRİM?

Protezler dişler çekildikten hemen sonra da yapılabilir. Bu tip protezlere “immediate dentures” acil protez tanımı yapılır. Diş hekimine protezi yapımı öncesi gerekli ölçümlerin ve ölçülerin alınabilmesi için uğramanız gerekmektedir. Acil protez yardımıyla dişlerin çekiminden sonra diş etleri iyileşirken hastalar dişsiz kalmazlar. Ancak dişler çekildikten sonra ilk altı ay içerisinde kemikte ve diş etlerinde çekilme meydana gelir. Eğer diş etleri çekilirse, yapılan acil protezin adaptasyonu bozulur ve iç bölgesine besleme gerekebilir. Bu işlemin öngörülebilirliği diş hekimine bağlıdır. Bazı durumlarda diş hekimi hastasına diş etlerinin ve çekim boşluklarının tam olarak iyileşmesini önerebilir. Böyle bekleyerek yapılmış bir protez çok daha iyi bir adaptasyon sağlar. İyileşme süresi uzun zaman alabilir.

 

Şimdi Arayın!